kudaterbang

top

Friday, January 28, 2011

Spider - Bila Nak Saksi

all about g-shock...





             Jam telah digunakan pada abad ke-14 sekitar 700 tahun yang lalu, yang berasal dari bahasa latin yaitu 'clocca'. Jam tertua yang disebut jam sundial atau jam matahari. Pertama kali digunakan sekitar 3.500 sebelum masehi. Jam ini menunjukan waktu berdasarkan letak matahari, dengan cara memanfaatkan bayangan yang menimpa permukaan datar yang kemudian ditandai dengan jam-jam dalam satu hari. 
           Orang Mesir sekitar 5.000-6.000 tahun yang lalu mengukur waktu dan membuat kalender dengan menggunakan obelisk. Jam pasir muncul sekitar 1400SM, berdasarkan peninggalan yang ditemukan di kuburan Amenhoterp I, peninggalannya berupa bejana kecil berisi air yang memiliki lubang di bagian bawahnya yang berfungsi meneteskan air. Jam air ditemukan di Mesir dan diberi nama clepsydra (kleph-sur-druh), pada tahun 1400SM. Lalu, di Al-jaziri (1136-1206) dibuat jam air yang berbentuk gajah dan bisa menghasilkan suara di tiap jam. 
            Pada tahun 1950-an dibuat jam digital oleh The Hamilton Watch Co of Lancaster, Pennsylvania, sebagai perusahaan yang pertama kali membuat jam elektrik/digital. Setelah itu, munculah beberapa brand jam tangan yang masih eksis hingga kini.

jam matahari


obelisk
 
Jam pasir



Jam air




The Hamilton Watch Co

G-Shock pertama adalah DW-5000C-1A dirancang oleh seorang insinyur yang bekerja untuk Casio bernama Kikuo IBE, dirilis pada April 1983.

Awalnya, Casio sebuah perusahaan jam tangan ternama meluncurkan produk terbarunya G-SHOCK pada tahun 1983. Hingga tahun 1990-an jam tangan jenis G-SHOCK dan line-nya BABY-G ini jadi banyak digemari terutama oleh para seleb seperti Kanye West, Gabe Kling, Matt Hammer, Spike Lee, Lil' Wayne, Jordin Sparks, Lady Gaga dan Nick Cannon pada red carpet, video clip, hingga event-event fashion yang mereka datangi. Bentuknya yang dedisain unik dengan variasi warna yang beragam, menjadikan jam ini sebagai must-have-accesory.
 
 
 
 






sumber:-internet
olahan semula :-kudaterbang


Monday, January 24, 2011

kegembiraan tersirat 1000 makna

setiap orang yang besedih tidak akan menunjukkan kesedihannya kepada orang ramai...ia nya akan m

Sunday, January 23, 2011

6ixth Sense Cinta Matiku (Album +-x / 2010)

x terkata

x semua yang kita kehendaki akan kita perolehi..mungkin ari ni kita dapat 10 rezeki dan dari 10 rezeki itu bukan lah milik kita..dan setiap yang kita inginkan....akan hilang jika kita tamak..setiap yang datang akan pergi walaupun sedikit......kita perlu bersukur dengan ape yang diberikan...x bermakna hidup kita kene statik dan x berusahan untuk memajukan diri....perubahan digalakkan tetapi ape yang ade kita kene syukuri...

setiap yang datang akan kembali dan setiap yang kita usahakan akan memperolehi hasilnya.......rezeki bukanya datang dari segi wang ringgit tetapi ainya datng dengan berbagi2..seperti kesenangan,kesihatan,kasih sayang....

nikmat hidup hanya diberikan cuma sekali....gunakan lah kehidupan ini dengan betul......

Thursday, January 20, 2011

taget for my baby (gear)

aku memg minat nak amik gambar..minat tu pon datang care tiba2...kenape....x tau lah...mungkin masa dah berubah..dari ke moto beralih kepada gajet...kalo sebut pasal gajet pasti yang ingat hp.....utuk pengatahuan ko ornag aku x bape minat pasal hp..kos aku x tau..hp tok bercakap..tu je pade aku..yg lain tu kelebihan lain lah.....:)

my taget setalah berkerja......


ape tu..tu lah yamg aku idamkan....

angan-angan atau realiti


cuma impian....angan2 tu adalah usaha untuk memilikinya...

ingin memilikinya walaupun sebijik


tu jelah yang hnya daku mampu miliki.....x slah bermimpi tetapi setiap mimpi disertakan dengan usha yang berterusan,,,,,setiap org yang berjaya mempunyai cita-cita dan impian


gambar :- sumber internit..
info :- angan-angan akan menjadi realiti jika kita berusaha

my dream car

BMW X6

AUDI TT RS



NISSAN MURANO



2010 Honda Odyssey 
TOYOTA Caldina
Honda Civic Type R

Mitsubishi Lancer Evolution X


Proton Inspira

Proton R3

 

gambar :- sumber intenet

info :- 

tu lah kereta yang di idamkan...mengikut ranking...huhu..ape yg mampu....tu je lah yang beli...saje berkongsi idea..bosan2.....kenapa pilih proton sebagai dream car...sebab utama...."sapa nak pakai kereta kita kalo bukan kita" tapi yang jadi pilihan semua nya hebat2...:) adahkan itu angan2 mat jenin atau satu azam dan matlamat untuk memilikinya....

 

 

Rahsia Mata Wanita


Saiz Mata Kecil - Peramah, banyak cakap, kurang pertimbangan. Lelaki boleh jadi kelam kabut akibat mulutnya. Bersikap periang tetapi bila marah lambat sejuknya. Bila bercinta suka tukar pasangan kerana hatinya tidak pernah puas. Boleh bahagia dengannya jika dapat penuhi kehendak duniawinya dan melayan syahwatnya dengan baik.

Saiz Mata Sedang - Sederhana, tidak banyak berahsia, ada pertimbangan, bertanggungjawab serta perlukan belaian mesra suami.

Saiz Mata Lebar - Cukup kuat berahsia, otak kurang cergas, pemarah,bertindak tanpa fikir panjang, kurang teratur, tiada arah tujuan dan putus asa. Tetapi boleh setia. Nafsu syahwat tinggi.

Mata Selalu Berkedip - Pemaaf, senang dibawa berbincang, memahami dan sabar. Wanita ini baik.

Mata Jarang Berkedip - Wanita ini istimewa, bijaksana, baik pekerti, setia, adil,bertanggungjawab, tidak cerewet, membantu dan membahagiakan.

Mata Cengkung - Kurang memuaskan, materialistik, hidup dengannya boleh sengsara, kata manis tetapi bohong, mahu senang, mudah curang, bila anda susah dia tidak peduli.

Mata Redup - Wanita ini mudah dipermainkan, tidak dapat kawal emosi, hati tidak tetap, banyak kenalan kurang sahabat, mengumpat, irihati, kejam, kasar,mencemuh, pemarah.

Matanya Seolah Tersembul Keluar - Sifatnya baik, rela, tabah, menyenangkan, ikut kata. Tetapi mungkin tidak tepati janji, pendendam, tamak dan marah bila tidak puas nafsu syahwatnya.


sumber :- facebook

aku pening

masa bergitu cepat





masa memag mencemburui kita...masa yang telah berlalu tidak dapat di putarkan kembali. teringat aku time sek rendah, bnyak beda aku lakukan..yang tau main je...sekarg dah thun akhir dekat u. dah mula untuk hidup berdikari keje dan kawin.time sek dulu cuma tahu rilek je x pikir ape2 bnyak benda berlaku dengan pantas.aku cam ni je...teringat mmber2 aku time sek dulu ade dah keje,kawin n sambung belajar..alhamdulilah aku dpat meneruskan pembelajaran ku walaupun aku dah malas..pointer..huhuhu..pointer tu biar lah.......yang penting aku happy dengan ape yang aku wat..bukan bermakna aku mengalah..aku tetap beusaha sape nak markah rendah ..tapi ape nak buat dah bergitu....tapi aku reda je lah..rilek wat ape yg rase betul...tentng keje..insallah selagi kita berusaha dapat lah keje...pointer tu penting jugak tetapi kita kena tau rezeki manusia sape yang tau.....time sek menegah x tpikir pon nak jadi engineer..tgk cm best je..tu yg terjebak dalam bidang ni...tu pon sebab sek aku xde aliran sastra...yang ade sains...xkan aku nak keluar lak....nak masuk tekni...adoi..malas wooo.....aku bnyak2 bersyukur kerana dah nak habis belajar dan akan bergelar siswazah...tahun akhir d uni memag agak mencabar..dah lah banyak subjek dengan projeknya...

perjalanan hidup aku memag terumbang ambing ........ade time pasang ade time surut.....huhu.ape leh wat...bukan budak pandai....belajar lah sampai mane yang boleh...tapi rase aku..smpai dgree je lah..dah letih...kalo nak smbung pon........hurm..pikir lah ek....dah time nak kerja...cari pengalaman cari kerja cari masa depan..smpai bile org nak tanggung kita....dah mula lak aku balas jasa ibubapa aku......asik die org je bubuh baja kat aku..bile lak die org nak menuai hasil nya...die org pon makin berusia...

masa sek menegah memg berazam nak masuk u...sekarng cita-cita aku dah termakbul..walaupon lambat dari org lain tapi aku dpat masuk gak....ape leh wat spm x baik..tercmpak lah aku kat poli..time tu lah baru nak belajar...hahh..salah sape...time sek mengah memain...wlaupun sek aku tername..tapi aku biase2 je....org lain yang naikkan nme sek bukan aku...aku pon x bange sgat ngn sek aku kos aku cuma biasa2....kalo aku naikan nama sek baru boleh bangge..huhu...

dengan kemalasan aku...aku kene cmpak ke poli..tu pon susah gak...takot gak x dpat masuk poli...maklomla...resut teruk....dah ade plan b nak masuk kolej swasta...hahah..form 6..hahah..aku x jejakkan kaki pon..hahah..aku dah malas nak masuk sek lagi..dalam otak hnya pikir nak study luar dari tmpat aku....hahaha...tapi ape leh wat...rezeki aku masih disini..aku masuk poli kat negeri aku gak...hahah..ok lah tu..dekat je...nak masuk poli pon bnyak cabrn nya...masalah tol lah....ade je masalah....amin aku sudah dapat dip poli dengan result yang jayanya....walaupun dulu..nak masuk poli pon risau...takot x layak...hahahah..tapi nasib menyebelahi aku...tu lah org ckap tuah org sape yang tahu.....nak kate ulat buku time kat poli..lagi lucu...x salah aku kurng 10 kali aku masuk library...hahh tu pon cari soalan tugasan, muet dah temuduga......maklom la time kat poly buku rujukan pon xde......tu mekanikal xyah buku rujukan..pelik....nak pinjam orng...tu pon pade budak2 yg rajin g library...huhuhu

dah nak pergi ke alam kerja dah....nak kate pengalaman keje...aku ade ke pengalaman keje......rase mcm ade kot...praktikat time poli..tu dah name keje lah ek...ok lah 5 bulan keje...hurm..pas tu 3 minggu keje kedai buku...kira pngalaman gak lah tu.....tu pon sementara tunggu smbung dgree.....selamat aku dpat smbung..kalo x memg kene cari kerja lain lah.....sekarng dah nak habis dgree dah....aku happy.......happy yg aku wat skrg......boleh lah nak dikatakan berjaya dlam hidup..hahah......ape yang aku nak dah dapat..... sekarang taget aku tok mase terdekat....nak dapat keje yg ok....boleh wat aku idop seng.......

masa sahaja yang menentukan kita..kita terima je lah...bagi aku..selagi benda tu wat kita happy..lakukan lah...jgn smpai kita kene paksa.....t semua kerja yang dilakukan menjadi sia2 dan membosankan...

Wednesday, January 19, 2011

outing 2011....

Outing Kongsi Idea & Pengalaman Fotografi Siri-I 2011
Lokasi : Sg Lurus, Tanjung Piai & Sg Rambah 
Peserta : 35 orang



aktiviti yang menyehatkan badan...jalan-jalan, cuci mata, tambah pengalaman dan cari kawan baru......

 antara crew uthm yang menjayakan program outing tersebut...

hasil yang dapat ku ilhamkan dari kaca lensa ke kaca mata hinga ke hati


perjalanan untuk mencari sesuap nasi bagi menyara kehidupan keluarga...sebuah sampan memberi 1000 rezeki kepada nelayan.....


dari pagi hingga kepetang....mencari sesuap nasi...kepulangan di nanti seisi keluarga

 para perserta yang mencari peluang dan ruang untuk mendapatkan shoot yang terbaik untuk dibawa pulang...

perjalanan tidak terhenti di sini dan perjalanan akan diteruskan bersama untuk mendapatkan sesuatu yang berharga untuk kepuasan diri sendiri serta tatapan umum...

disini lah bermula nya cerita....
"Lagenda Buadak Photo"

idea dan tenaga diolah untuk mendapatkan view yang menarik....

masih menungu dan terus menunggu..keindahan alam yang tiada banding nya

 ianya memberi seribu kehidupan kepada makhluknya.....

senja mula menutup tirai nya..pergi nya sinar hari ini dan menunggu sinar harapan d hari esok

bila senja menutupi hari.....
berakhirnya cerita dihari ini dan mulakan cerita baru di esok hari




sumber gambar:-kudaterbang
kawasan:-batu pahat dan pontian (johor)
peserta :- tok riz crew, uthm crew dan belalang D'selatan



Tuesday, January 11, 2011

Tempat menarik di Muar

                 Kolam air panas di Gersik


 
Makam Sultan Alauddin Riaayat Shah Pagoh


 
              Muzium Polis Bukit Kepong

    Taman Monyet Tanjung Ketapan

 
                                                                                                    Kopi 434


 
Mee Bandung/Mee sanggul ( Siput ) 



               Asam Pedas Parit Jawa.

         Masjid Jamek Sultan Ibrahim Muar

                                                                              Panorama Jambatan Sultan Ismail Muar




sumber gambar dari internet...

Malaysian State & National Holidays 2011

Dates
Occasion
For
1 January
Saturday
New Year All states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu
11 January
Tuesday
Hari Hol Almarhum Sultan Johor Johor only
14 January
Friday
Yang di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan's Birthday
Negeri Sembilan only
16 January
Monday
Sultan of Kedah's Birthday Kedah only
20 January
Thursday
Thaipusam Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only
1 February
Tuesday
Federal Territory Day Federal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only
3 February
Thursday
Chinese New Year Nationwide
4 February
Friday
Chinese New Year (2nd Day) All states except Kelantan and Trengganu
15 February
Tuesday
Prophet Muhammad's Birthday
(Maulidur Rasul)
Nationwide
4 March
Friday
Anniversary of Installation
of Sultan of Trengganu
Trengganu only
30 - 31 March
Wed & Thurs
Sultan of Kelantan's Birthday Kelantan only
15 April
Friday
Declaration of Malacca as
a Historical City
Malacca only
19 April
Tuesday
Sultan of Perak's Birthday Perak only
22 April
Friday
Good Friday Sabah & Sarawak only
1 May
Sunday
Labour Day Nationwide
7 May
Saturday
Hari Hol Pahang Pahang only
17 May
Tuesday
Wesak Day Nationwide
17 May
Tuesday
Raja Perlis' Birthday Perlis only
30- 31 May
Mon & Tues
Harvest Festival
Pesta Kaamatan Sabah
Sabah & Labuan only
1 - 2 June
Wed & Thurs
Sarawak Harvest Festival
Hari Gawai Sarawak
Sarawak only
4 June
Sunday
Malaysian King's Birthday
Harijadi Agong
Nationwide
29 June
Wednesday
Israk & Mikraj Kedah, Negeri Sembilan & Perlis only
7 July
Thursday
Georgetown Heritage Day Penang - but not a 'paid holiday' for private sectors employees.
9 July
Saturday
Penang Governor's Birthday Penang only
20 July
Wednesday
Sultan of Trengganu's Birthday Trengganu only
1 August
Monday
Awal Ramadan Johor, Kedah & Malacca only
17 August
Wednesday
Nuzul Al-Quran Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Trengganu only
30 - 31 August
Tues & Wed
Hari Raya Puasa * Nationwide
31 August
Wednesday
National Independence Day
Merdeka
Nationwide
10 September
Saturday
Sarawak Governor's Birthday Sarawak Only
16 September
Friday
Malaysia Day &
Sabah Governor's Birthday
Nationwide
Sabah
8 October
Saturday
Malacca Governor's Birthday Malacca only
24 October
Monday
Sultan of Pahang's Birthday Pahang only
26 October
Wednesday
Deepavali Nationwide
6 November
Sunday
Hari Raya Haji *
Hari Raya Qurban
Nationwide
7 November
Monday
Hari Raya Haji (2nd Day) *
Hari Raya Qurban
Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu Only
22 November
Friday
Sultan of Johor's Birthday Johor only
27 November
Sunday
Awal Muharram
(Maal Hijrah)
Nationwide
11 December
Sunday
Sultan of Selangor's Birthday Selangor only
25 December
Sunday
Christmas Nationwide

Malaysian State & National Holidays 2011

Sunday, January 9, 2011

keje oh keje



semakin hari..hidup aku berubah dan terus berubah...huhuhu..bukan ape....skrg aku dah bz dengan bermacam-macam keje...dengan fyp lagi....dengan menjual n dengan mengambil gambar kawin...walaupon penat...aku suke dengan cara hidup aku sekarang....:)..ape leh wat ....dah name pon hidup.....letih badan2.....minggu depan nak shoot pemandangan lak....:)...t lah aku upload pic wedding yg aku dah amik semalam......sekarg dah penat woooo...letih badan.....nak berurusniaga lak.....lepas ni...sape nak beli jam...mari2....huhuhuu..2011...hope hidup aku makin berubah..ke arah positif........

Saturday, January 1, 2011

Selagi Ada Rindu



Selagi Ada Bulan Mentari
Selagi Ada Berkasihani
Selagi Ada Bulan Dan Bintang
Selagi Ada Berkasih Sayang

Selagi Ada Ombak Dan Laut
Selagi Hatiku Terpaut
Selagi Ada Turunnya Hujan
Selagi Ada Rahmat Tuhan

Selagi Ada Langit Dan Bumi
Selagi Cintaku Bersemi

co
Selagi Ada Waktu
Selagi Ada Rindu
Biar Beribu Batu
Ingin Aku Bertemu

Oh Kasih (Oh Kasih)
Damailah (Damailah)
Engkau Disana

Ku Berdoa (Ku Berdoa)
Pada Tuhan (Pada Tuhan)
Agar Kau Bahagia

click